Izdavanje viza

17.05.2016., Utorak

Autor: Vladimir Mitić

Unutar EU putujete s osobnom, ali za određene zemlje i dalje trebamo vize. Izdavanje viza može biti vrlo mukotrpan proces, ali može biti i jednostavan.

Izdavanje viza

Za zemlje koje zahtijevaju vizu dužni ste pribaviti vizu prije ulaska u tu zemlju. Neke zemlje nude izdavanje vize u zračnoj luci.

Za afričke zemlje, Indiju i slično preporučamo da preko putničkog agenta pokrenete proces za izdavanje vize.

Ovdje saznajte kako izgleda proces izdavanja viza za zemlje koje Vas najčešće interesiraju, a to su:

 • Sjedinjene Američke Države (SAD)
 • Ruska Federacija
 • Narodna Republika Kina
 • Kanada (ne treba viza, ali se treba napraviti eTA prijava)

Sjedinjene Američke Države (SAD) 

Vizu možete napraviti putem online prijave. Iako je proces prilično jednostavan, zakomplicirali su sami zahtjev s nepotrebnim pitanjima. Izdavanje traje 5-10 radnih dana.

Naš savjet, spremite Vaš zahtjev na svakom koraku i prije ispunjavanja prijave izradite digitalnu fotografiju.

Plaćanje možete izvršiti karticom putem njihovih stranica te nakon uplate zakažite sastanak za razgovor s konzulom.

Sve informacije možete naći na stranicama Veleposlanstva SAD.

 

Rusija 

Viza zahtjev za Rusiju od nedavno možete također napraviti online, što uvelike olakšava proces izdavanja. Izdavanje traje 5-10 radnih dana.

Plaćanje možete izvršiti na licu mjesta isključivo bankovnim karticama VIZA, MASTER, MAESTRO i CIRRUS, gotovinu ne primaju na licu mjesta već gotovinom možete platiti isključivo u podružnicama Raiffeisen banke.

Plaćanje konzularne pristojbe preko “INTERNET BANKARSTVA” se ne prima.

Sve informacije možete naći na stranicama Ruskog Viznog Centra.

 

Kina

Pripazite, konzularni odjel radi isključivo utorkom i četvrtkom od 9 do 12 sati. Vizu možete dobiti isti dan po žurnom postupku, a redovni postupak traje 7 dana.

Za žurni postupak zahtjev se predaje do 11:00 sati! Podizanje je utorkom i četvrtkom od 14:30 do 15:30 sati.

Plaćanje možete izvršiti na licu mjesta isključivo kreditnim karticama, gotovinu i bilo kakav drugi način plaćanja ne primaju. Platiti možete i prilikom preuzimanja vize.

Sve informacije možete naći na stranicama Veleposlanstva Narodne Republike Kine.

 

Kanada

Kanada je uvela eTA (Electronic Travel Authorization)  

 • Primjenjuje se za sve putnike koji ne trebaju vizu za Kanadu i za putovanja zrakoplovom (ako trebaju vizu ili su USA ili Kanadski državljanin ne trebaju eTA) EU građani trebaju eTA
 • Plaća se isključivo kreditnim karticama
 • Cijena je 7 CAD (oko 35 kn)
 • Vrijedi 5 godina za bezbroj putovanja ili do valjanosti putovnice (što prije istekne)
 • Potvrda bi u 97% slučajeva trebala biti u roku 4 minute
 • Prijave se rade samostalno i putem interneta.

VAŽNO je da je prijavljena putovnica s kojom se putuje jer će zrakoplovne kompanije na check inu vidjeti da li putnik ima eTA ili ne.

Proces je u većini slučajeva iznimno brz te bi potvrde putnici trebali dobiti unutar 4 minute, ako nisu dobili mail potvrde u tom roku onda idu u postupak dodatnog odobrenja koje može trajati i po nekoliko tjedana.

Ukoliko putnici ne naprave eTA i na zračnoj luci odbiju check in teoretski prijavu mogu napraviti na mobitelu odmah tamo i trebali bi biti odobreni unutar 4 minute i nastaviti check in, eTA se odmah šalje u sustav zrakoplovne kompanije, kada putnik dobije potvrdu, dobije ju i zrakoplovna kompanija.

Ne treba ništa printati jer je sve automatizirano.

Primjer.

Putnici otišli u USA i idu autobusom, brodom ili autom u Kanadu, ne trebaju eTA (za sada), ako iz USA lete u Kanadu trebaju eTA.

 

Za preostale zemlje važno je samo da pravovremeno podnesete zahtjev za izdavanje viza.

Pokrenite proces minimalno mjesec dana prije puta, za neke zemlje morate slati putovnicu u susjedne zemlje jer kod nas ne izdaju vize.

Većina zemalja ima sljedeće uvjete kod izdavanja vize:

 • Ispunjeni zahtjev za izdavanje vize
 • Potrebna Vam je valjana putna isprava čiji rok valjanosti mora biti najmanje tri mjeseca dulji od roka valjanosti vize (u nekim zemljama i šest mjeseci)
 • Putna isprava mora biti izdana u posljednjih 10 godina i mora sadržavati najmanje dvije prazne stranice za unošenje vize
 • Jednu fotografiju u boji (veličine variraju od zemlje do zemlje, neke zemlje traže digitalnu fotografiju)
 • Dokaz o valjanom putnom zdravstvenom osiguranju
 • Dokaz o uplaćenoj viznoj pristojbi
 • Dokumentaciju kojom dokazujete svrhu boravka, osigurani smještaj (potvrda o rezervaciji) i sredstvo putovanja (zrakoplovna karta).
   

Saznajte sve osnovne informacije o viznom sustavu koji vrijedi između Hrvatske i drugih država na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Web stranica obzorputovanja.hr radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »

Obzor putovanja je renomirana turistička agencija, osnovana 1993. godine u cilju pružanja svih turističkih usluga. Ljubazno osoblje svojim će iskustvom i profesionalnošću udovoljiti svim vašim zahtjevima i pružiti vrhunsku, brzu i kompletnu uslugu. Pretražite našu ponudu, nazovite nas ili pošaljite online upit. Obratite nam se s punim povjerenjem.