Egipat, Kairo i krstarenje Nilom - novo!

KAIRO – ASUAN – ABU SIMBEL – KOM OMBO – EDFU – ESNA – LUXOR - HURGADA *Vrijednost više: hoteli 5* s polupansionom/all inclusive-om, brod 5* s punim pansionom, zrakoplovni prijevoz Kairo – Asuan, ulaznice, besplatno posredovanje pri ishođenju vize, popust za dijete do 2.000 kn

Egipat, Kairo i krstarenje Nilom

9 dana/7 noćenja, zrakoplov & brod

 

KAIRO – ASUAN – ABU SIMBEL – KOM OMBO – EDFU – ESNA – LUXOR - HURGADA

 

Polazak: 26.04. – 04.05.2020. 

*Vrijednost više: hoteli 5* s polupansionom/all inclusive-om, brod 5* s punim pansionom, zrakoplovni prijevoz Kairo – Asuan, ulaznice, besplatno posredovanje pri ishođenju vize, popust za dijete do 2.000 kn

 

„Egipat je dar Nila“ - Herodot.

Da, Nil je druga rijeka na svijetu po dužini (nakon Amazone), ali za Egipat i Egipćane Nil je rijeka svih rijeka.

Od pamtivijeka, više od 6000 godina Nil je kreirao gospodarski, socijalni, politički i vjerski život ne samo Egipta nego i današnje Etiopije, Sudana, Kenije, Ugande, Konga, Ruande, Burundija te Tanzanije.

No, ajmo od početka!

Putovanje započinje u Kairu, drugom najvećem gradu Afrike (oko 15 mil st.), nakon Lagosa (21 mil st.)

 

  1. dan ZAGREB – ISTANBUL

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman 2 sata prije leta. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na letu Turkish Airlinesa, TK 1056 u 20.15h. Dolazak u Istanbul u 23.20h po lokalnom vremenu.

 

  1. dan ISTANBUL – KAIRO

Nastavak leta za Kairo na letu Turkish Airlinesa TK 692 u 00.30h. Očekivani dolazak u 01.55h po lokalnom vremenu, obavljanje graničnih i viznih formalnosti te susret s lokalnim predstavnikom. Nakon tople dobrodošlice u Zemlju faraona slijedi prijevoz do hotela. Prijava i smještaj u sobe te odmor. Nakon doručka odlazak obilazak grada. Posjet Nacionalnom muzeju, pravoj riznici povijesti, s najvećom zbirkom drevne egipatske civilizacije na svijetu. Zbirka broji preko 100 tisuća umjetnina, a svakako valja izdvojiti blago kralja Tutankamona i Kraljevsku dvoranu mumija (ulaz se posebno plaća) u kojoj se nalaze mumije nekih najmoćnijih egipatskih faraona. Slijedi odlazak do Citadele, srednjovjekovne utvrde u središtu starog Kaira, s prekrasnim pogledom na grad. Tu se nalazi džamija Muhameda Ali Paše ili Alabasterna džamija, simbol Kaira sa svojim turskim stilom gradnje. Nakon stanke za ručak odlazak u Koptski dio Kaira, najstarijeg dijela grada koji obuhvaća nekadašnju rimsku tvrđavu Babilon te mnoge koptske crkve i povijesne znamenitosti. Tu se nalazi crkva Presvete Bogorodice, poznata i kao Viseća crkva, jedna od najstarijih crkvi u Egiptu (potječe iz 3. st.). U nastavku odlazak do Khan El Khalili-a, najvećeg bazara na Bliskom istoku poznatom po neobičnim, tipičnim orijentalnim suvenirima i rukotvorinama. Doživite nakratko atmosferu srednjovjekovne tržnice i nikako ne propustite isprobati vještine cjenkanja! Povratak u hotel. Večera i noćenje.

 

  1. dan KAIRO

Doručak. Danas odlazimo prema nekropoli Sakkari, gdje se nalazi najpoznatija i najstarija sačuvana stepenasta piramida na svijetu – grobnica faraona Đozera koju je izgradio visoki kraljevski službenik Imhotep, prvi poznati arhitekt i umjetnik u povijesti, a čiji ćemo Muzej također vidjeti. U nastavku odlazak prema drevnoj egipatskoj prijestolnici Memfis, gdje se nalazi 10-metarski položeni kip faraona Ramzesa II. Slijedi odlazak do visoravni Giza, u predgrađu Kaira, gdje se nalaze najprepoznatljiviji simboli civilizacije drevnog Egipta – piramide, Dolinski hram i mistična Sfinga (čuvarica grobnica). Tri najpoznatije piramide su Keopsova, Kefrenova i Mikerinova. Najveća i najstarija od njih je Keopsova, koja je, kada je sagrađena, bila visoka oko

 

 

146 m, a izgrađena je od više od 2 milijuna blokova kamena vapnenca. Za one željne pustolovine i nezaboravnog iskustva, mogućnost ulaska duboko u jednu od piramida (uz doplatu, ovisno koja će tog dana biti otvorena). Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

 

  1. dan KAIRO – ASUAN

Doručak, odjava iz hotela te prijevoz do zračne luke. Let za Asuan. Po dolasku u najjužniji egipatski grad, susret s lokalnim predstavnikom te prijevoz do broda, ukrcaj. Nakon ručka odlazak prema Visokoj brani čija je izgradnja imala značajan utjecaj na gospodarstvo i kulturu Egipta. S brane se pruža pogled na Naserovo jezero, najveće akumulacijsko jezero u svijetu. Slijedi odlazak do arheološkog lokaliteta File (Philae) gdje se nalazi hram božice Izide, jedan od najpoznatijih hramova drevnog Egipta i dalje do Nedovršenog obeliska, najvećeg poznatog obeliska egipatske civilizacije. Povratak na brod. Večera. Noćenje.

 

  1. dan ASUAN – ABU SIMBEL – KOM OMBO – EDFU

Doručak. U vrlo ranim satima mogućnost fakultativnog izleta u Abu Simbel. U srcu nubijske pustinje, nadomak granice sa Sudanom, podignuta je ova impozantna i najljepša građevina najvećeg faraona u povijesti egipatske države, Ramzesa II. Ovo grandiozno djelo arhitekture izgrađeno je u dva dijela. Prvi je posvećen trijadi bogova (Amonu, Ra-Harakteu i Ptahu), a drugi božici Hator, izgrađen u čast Nefertari, omiljenoj ženi Ramzesa II. Veličanstveno je i to da su ih Egipćani 60-tih godina prošlog stoljeća premjestili na višu razinu, kamen po kamen, kako ne bi bili poplavljeni Naserovim jezerom, nastalim izgradnjom Asuanske brane. Povratak na brod. Ručak. U poslijepodnevnim satima zaplovit ćemo rijekom Nil, a tijekom plovidbe se možete opustiti na palubi broda i uživati u prizorima prekrasne prirode i pogledu na svakodnevni život Egipćana. Dolazak u Kom Ombo te posjet istoimenom hramu podijeljenom u dva dijela i posvećenom dvojici bogova, Sobeku s krokodilskom glavom i bogu Horusu s glavom sokola. Unutar hrama mogu se vidjeti zidni prikazi najranijih medicinskih instrumenata u svjetskoj povijesti, drevni egipatski kalendar, nilometar te muzej krokodilskih mumija. Nastavak plovidbe prema Edfu, drevnoj prijestolnici Apollinopolis Magna. Večera. Noćenje. 

 

  1. dan EDFU – ESNA – LUXOR

Ujutro posjet ptolomejskom hramu boga Horusa, jednom od najočuvanijih hramova u Egiptu, sagrađenom između 237. i 57 pr. Kr, u vrijeme Kleopatre VII. Filopator, zadnje vladarice Egipta. Povratak na brod, doručak te nastavak plovidbe prema brani u Esni i dalje prema Luxoru (drevna Teba). Ručak. Obilazak Karnaka na istočnoj obali, najvećeg kompleksa hramova starog Egipta (UNESCO), posvećenih bogovima Amonu, Ozirisu i dr., koji svojom veličinom i impresivnošću nadilazi sve egipatske hramove. Večera. Noćenje.

 

  1. dan LUXOR – HURGADA

Doručak i odjava s broda. Odlazak autobusom prema Dolini kraljeva, pustinjskoj dolini na zapadnoj obali Nila, poznatoj po šezdesetak grobnica faraona i plemića, koji su tu pokapani tijekom Novog kraljevstva (16. do 11.st. prije Krista). Danas je najpoznatija po grobnici Tutankamona koja se od 1979. godine, zajedno s ostatkom tebanske nekropole, nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. U nastavku posjet kaskadnom hramu kraljice Hatšepsut, najpoznatije i najznačajnije vladarice Egipta. Slijedi posjet Memnonovim kolosima, masivnim kipovima možda i najvećeg faraona Egipta, Amenhotepa III. U nastavku prijevoz prema Hurgadi. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel te odmor. Večera. Noćenje.

 

  1. dan HURGADA

Doručak. Slobodno vrijeme za odmor i opuštanje. U večernjim satima prijevoz do zračne luke Hurgada  te prijava za let Turkish Airlinesa za Istanbul.

 

  1. dan HURGADA – ISTANBUL – ZAGREB

Polijetanje zrakoplova na liniji TK 703 u 03.50h. Dolazak u Istanbul u 07.45h po lokalnom vremenu. Mogućnost fakultativnog odlaska do središta grada, do trga Taksim i poznate Ulice Oslobođenja (Istiklal Caddesi) -  pješačke zone s brojnim trgovinama, restoranima i barovima. Nakon stanke za burek/baklavu i kavu/čaj odlazak do živopisne Egipatske tržnice začina nevjerojatnih mirisa, boja i okusa. Povratak u zračnu luku te nastavak leta za Zagreb na liniji TK 1055 u 18.10h; s očekivanim dolaskom u 19.20h po lokalnom vremenu. Završetak programa.

 

 

Ultra first minute cijena aranžmana po osobi:         7.990 kn

 

First minute cijena aranžmana po osobi:              8.290 kn

 

Redovna cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:      8.590 kn

10

Pristojbe u zračnim lukama: 1.990 kn

Napomena: ultra first minute i first minute cijene vrijede do 15.02. odnosno 15.03.2020. ili do popunjenja određenog broja mjesta! 

 

 

 

 

 

 

Cijena aranžmana uključuje:

Prijevoz zrakoplovom (ekonomska klasa) prema programu uključujući i lokalni let Kairo - Asuan;

Prijevoz autobusom na odredištu prema programu;

Smještaj u Kairu u hotelu Ramses Hilton 5* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi dva polupansiona i jednog noćenja s doručkom;

Krstarenje brodom 5* po Nilu prema programu sa smještajem u dvokrevetnoj kabini na osnovi 3 puna pansiona;

Smještaj u Hurgadi u Desert Rose Resortu 5* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi jednog all inscusive-a;

Razglede prema programu u pratnji lokalnih vodiča na engleskom jeziku;

Ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda;

Voditelja putovanja iz Zagreba;

Troškove organizacije putovanja i jamčevine.

 

 

 

Cijena ne uključuje: pristojbe u zračnim lukama - obavezna doplata 1.990  kn (podložno promjeni do trenutka izdavanja karata), doplatu za jednokrevetnu sobu/kabinu od 1.990 kn,  trošak vize za Egipat od 180 kn, obaveznu doplatu na licu mjesta za napojnice za lokalne vodiče i vozače cca. 45 USD, doplate za fakultativne usluge koje nisu gore navedene, osobne troškove, putno osiguranje (preporučujemo).

 

 

Popusti:

Dijete 2-11,99 godina bez ležaja, uz dvije odrasle osobe u sobi: 2.000 kn

Dijete 2-11,99 godina na pomoćnom ležaju, uz dvije odrasle osobe u sobi: 600 kn

Stariji od 12 godina na pomoćnom ležaju: 300 kn

 

 

Fakultativna ponuda, cijena po osobi (uz minimalno 10 prijavljenih putnika):

Izlet u Nubijsko selo:    450 kn (uključeno: prijevoz, lokalni vodič, ulaznice)

Izlet u Abu Simbel:    1.350 kn (uključeno: prijevoz, lokalni vodič, ulaznice)

Taksim i egipatska tržnica, Istanbul: 490 kn (uključeno: prijevoz, trošak turske vize, burek/ili/balkava i čaj/ili/kava, pratitelj)

 

 

Neobavezne doplate za ulaznice na licu mjesta – informativne cijene, po osobi:

Ulaznica za Kraljevsku dvoranu mumija u Nacionalnom muzeju, Kairo: 11 Usd

Ulaznica za unutrašnjost Keopsove piramide: 22 Usd

Ulaznica zau unutrašnjost Kefrenove ili Mikerinove piramide: 6 Usd

Ulaznica za Solarni muzej plovila, Giza: 6 Usd

 

 

Viza:

Hrvatski državljani trebaju vizu za Egipat.

Viza se u svrhu turističke posjete može ishoditi putem sustava E-viza na https://visa2egypt.gov.eg/eVisa/

Pristojba za turističku vizu, jedan ulazak, iznosi 25 Usd.

Plaćanje je moguće Visa i Mastercard karticom.

 

 

 

 

Red letenja:

TK1056   26APR  ZAGREB         ISTANBUL     20:15   23:20

TK 692    27APR  ISTANBUL      KAIRO            00:30   01:55

TK 703    04MAY  HURGADA     ISTANBUL      03:50   07:45

TK1055   04MAY  ISTANBUL      ZAGREB        18:10   19:20

*sve lokalna vremena

 

 

 

Korisne informacije: 

Službeno ime: Arapska Republika Egipat

Površina: 1.001.450 km2

Geografski položaj: sjeveroistočna Afrika

Broj stanovnika: 74.718.797 (2003.)

Glavni grad: Kairo

Službeni jezik: arapski, a u turističkim krajevima govori se engleski i njemački

Religija: islam (90% muslimani, 9% koptski kršćani, 1% ostali).

Vremenska razlika: +1 sat u odnosu na Hrvatsku

Novčana jedinica: Egipatska funta, 1EGP ≈ 0,39 HRK, 1 HRK ≈ 2,54 EGP; 1 EUR ≈ 18,87 EGP; 1 USD ≈ 16,86 EGP

 

 

 

 

Klima: suptropska pustinjska klima, no u uskom obalnom pojasu i na sjeveru prevladava sredozemna.

Odjeća i obuća: Zbog čestih velikih razlika u temperaturi između dana i noći predlažemo višeslojno odijevanje. Obvezno ponijeti topliju odjeću za večeri. Ženama je potreban šal za ulazak u džamije. Udobna sportska obuća (tenisice i sl.).

Kupovina: u trgovinama i na bazarima nude se tradicionalni proizvodi od alabastera, zlata i drveta, proizvodi od kože, tepisi, svitci papirusa, ružino ulje, začini i razni suveniri. Običaj nalaže da se pri kupnji trebate cjenkati.

Hrana: egipatska kuhinja se u velikoj mjeri oslanja na jela od povrća. Iako kuhinja u Aleksandriji i priobalnom dijelu Egipta ima tendenciju korištenja ribe i drugih morskih plodova, ipak se većina egipatske kuhinje temelji na namirnicama koje rastu iz zemlje. Neki smatraju da je koshari (mješavina riže, leće, i makarona) nacionalno jelo, a jedno od najpopularnijih jela je ful medames (jelo od sušenog boba). Bob se također koristi i za pripremanje falafela,  jela koje je izvorno nastalo u Egiptu i proširilo se na druge dijelove Bliskog Istoka.

Piće: preporuča se konzumacija pića pakiranih u bocama, ne koristiti led, a alkoholna pića se mogu konzumirati u hotelskim restoranima i barovima.

Pozivni broj zemlje: +20

Mobilne mreže: uporaba mobilnih telefona je moguća, preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj

Napojnice: napojnica za izvršenu uslugu nepisano je pravilo. Mala pažnja osigurat će Vam prvorazrednu uslugu tijekom boravka.

Cijepljenje: nije potrebno.

Viza: potrebna za državljane Republike Hrvatske

 

Minimalni broj putnika: 15

Cijena

Web stranica obzorputovanja.hr radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »

Obzor putovanja je renomirana turistička agencija, osnovana 1993. godine u cilju pružanja svih turističkih usluga. Ljubazno osoblje svojim će iskustvom i profesionalnošću udovoljiti svim vašim zahtjevima i pružiti vrhunsku, brzu i kompletnu uslugu. Pretražite našu ponudu, nazovite nas ili pošaljite online upit. Obratite nam se s punim povjerenjem.