KRALJEVSKI GRADOVI MAROKA

09.10.-16.10.
6 noćenja
Maroko
Putovanje avionom

Zrakoplovne pristojbe na polasku uključene su u cijenu paket-aranžmana. Klikni na opis ponude za više informacija!

KRALJEVSKI GRADOVI MAROKA

 

8 DANA/ 6 NOĆENJA

 

Grupni polazak

9.-16.10.2019.

 

 1. dan: ZAGREB - BEČ - MARRAKECH

 

Sastanak putnika s voditeljem putovanja u zračnoj luci Zagreb kod šaltera informacija dva sata prije polaska zrakoplova. Podjela putne dokumentacije i polijetanje zrakoplova na liniji OU 440 (Croatia Airlines) u 08:10 sati. Dolazak u Beč predviđen je u 09:05 sati. Nastavak leta za Marrakech u 09:50 sati na liniji OS899. Slijetanje u Marrakech predviđeno je u 13:05 sati. Transfer do hotela. Večera i noćenje.

 

 1. dan: MARRAKECH

 

Doručak. Slijedi razgled „Bisera Juga“ ili „Crvenog Grada“ kako još nazivaju Marrakech. Razgled započinje posjetom vrtovima Menara, te se nastavlja najupečatljivijim djelom grada, Medinom – starim gradom koji je zbog svoje ljepote i povijesnog značaja na popisu svjetske baštine UNESCO-a. Grad je utemeljila dinastija Almoravida krajem 12. st. kada su sagrađene blistave palače i parkovi. Obilazak arhitektonskog remek djela minareta Koutoubia, gradskih vrata Bab Agnaou, povijesnih grobnica Saadien i palače Bahia. Nakon stanke za ručak, odlazak u istraživanje glavnog trga Djemaa el Fna, žilu kucavicu grada. Trgom odiše mješavina mirisa, svjetlosti i zvukova s pripovjedačima legendi, zabavljačima, krotiteljima zmija i vodonošama. Povratak u hotel, večera i noćenje.

 

 1. dan: MARRAKECH BENI MELLAL - FEZ

 

Doručak. Odlazak prema Fezu preko tipičnog berberskog sela Immouzer du Kandar i skijaškog središta Ifrane prolazeći kroz prekrasne alpske krajolike s nekoliko stajanja za slikanje, ručak i odmor. Ovaj put kroz Maroko, od juga prema sjeveru, pruža raznovrsnost živopisnih impresija, prirodnih ljepota i uvid u način života na području gorja Atlas. Stajanje i pauza za ručak te predah u Beni Mellalu, jednom od poznatih agrikulturnih središta Maroka. Dolazak u Fez u kasnim poslijepodnevnim satima. Prijava u hotel, večera i noćenje.

 

 1. dan: FEZ

 

Doručak. Slijedi cjelodnevni razgled najstarijeg kraljevskog grada i njegove srednjovjekovne medine koja je pod zaštitom UNESCO-a. Posjet vratima Anania Medersas, te nastavak šetnje labirintom srednjovjekovnih uličica, prepunih lokalnih trgovaca tekstilom, kožom, hranom i začinima do fontane Nejjarine i mauzoleja Moulay Idrissa

 

 1. te Karaouine džamije (obilazak izvana). Pauza za ručak. Poslijepodne slijedi obilazak Fez el Jdida, jednog od tri stare gradske jezgre unutar Feza a još se naziva i „novi Fez“ ili „bijeli Fez“. Povratak u hotel. Večera, noćenje.

 

 1. dan: FEZ MEKNES RABAT

 

Doručak. Odlazak prema Meknesu, tzv. „marokanskom Versaillesu“, zadnjem kraljevskom gradu s početka 18. st. poznatom po zidinama dugim 40 km koje odvajaju stari od novog dijela grada. Posjet gradskim vratima Bab Mansour, monumentalnom zdanju iznimno fascinantnih proporcija i izgleda koja se nerijetko nazivaju najljepšim vratima Meknesa. Nastavak putovanja prema svetom gradu Moulay Idriss i posjet najpoznatijem marokanskom arheološkom nalazištu iz rimskog doba Volubilis. Nastavak putovanja prema Rabatu. Prijava u hotel, večera i noćenje.

 

 1. dan: RABAT - CASABLANCA

 

Nakon doručka slijedi panoramski obilazak Rabata, glavnog grada Kraljevine Maroko. Obilazak slikovite četvrti Oudaya Kasbah, kraljevske palače (Mechouar), Hassanovog tornja i čuvenog mauzoleja Mohameda V. koji će vas zadiviti svojom ljepotom tradicionalne marokanske arhitekture. Pauza za ručak. Nastavak putovanja prema Casablanci. Po dolasku večera i smještaj u hotel. Noćenje.

 

 1. dan: CASABLANCA

 

Nakon doručka odlazak u razgled Casablance, glavnog ekonomskog i lučkog centra države. Panoramska vožnja gradom i njenim avenijama. Razgled započinje veličanstvenom džamijom Hassana II., po veličini druga džamija u

svijetu, sa 200 metara visokim mineratom (razgled izvana). Pauza za ručak (uz doplatu). Slijedi posjet glavnoj tržnici, četvrti Habous, Trgu Muhameda V. i rezidencijalnom području Anfa. Poslijepodne slobodno za šetnju gradom. U večernjim satima transfer do zračne luke i prijava na let za Frankfurt na liniji LH1331 (Lufthansa).

 

 1. dan: CASABLANCA FRANKFURT - ZAGREB

 

Polazak zrakoplova u 01:40 sati. Dolazak u Frankfurt u 06:00 sati. Nastavak leta za Zagreb u 10:05 sati na liniji OU417. Dolazak u Zagreb predviđen je u 11:30 sati.

 

Cijena po osobi u dvokrevetnoj sobi

8.880 kn

Doplata za jednokrevetnu sobu

1.590 kn

Doplata za 6 ručkova u lokalnim restoranima

850 kn

Doplata za Fantasia show i večeru u Marrakechu

350 kn

 

Zrakoplovne pristojbe na polasku (1.390 kn) uključene su u cijenu paket-aranžmana.

 

FIRST MINUTE POPUST NA OSNOVNU CIJENU 5% ZA REZERVACIJE DO 60 DANA PRIJE POLASKA ILI DO POPUNJENJA KAPACITETA.

 

Popust za mladence 7% na osnovnu cijenu aranžmana. Popust vrijedi uz priloženu potvrdu o vjenčanju (do 4 mjeseca nakon vjenčanja) i ne može se kombinirati s drugim popustima.

 

MINIMUM PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 15

 

CIJENA PAKET-ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz zrakoplovom Zagreb – Beč – Marrakech i Casablanca - Frankfurt – Zagreb, zrakoplovne pristojbe, smještaj u hotelima 4* na bazi polupansiona – 2 noćenja u Marrakechu, 2 noćenja u Fesu, 1 noćenje u Rabatu, 1 noćenje u Casablanci, noćenja u dvokrevetnim standard sobama, razglede i ulaznice za objekte koji se posjećuju prema programu (osim za džamiju Hassana II. u Casablanci), svi transferi, uslugu voditelja putovanja i lokalnog vodiča, trošak organizacije i prodaje putovanja.

 

CIJENA PAKET-ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: napojnice vodiču i vozaču na putu (preporuka ca. 25 EUR po osobi), dodatne doplate, zdravstveno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja (preporučujemo).

 

Informativna cijena ulaznice u džamiju Hasana II. 13 eura

 

Napomene:

 • Hoteli se nalaze u navedenim gradovima ili u okolici gradova.

 

 • Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i iznos pristojbe potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.

 

 • Promjena imena putnika nije moguća bez odobrenja zrakoplovne kompanije uz naknadu koja se propisuje. Organizator zadržava pravo promjene letova.

 

 • Organizator može promijeniti redoslijed obilaska, ali se obvezuje da će program izvršiti u cjelosti. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed.

 

 • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemalja u koje se putuje i može biti različita od europskih standarda.

 

 • Molimo da  se  o sigurnosti  putovanja  informirate  u Ministarstvu vanjskih poslova  ili na  web stranici:

 

www.mvep.hr

 

Važno: Putovnica mora biti važeća minimalno 6 mjeseci od ulaska u zemlju.

Opće informacije:

 

SLUŽBENO IME: Republika Maroko

 

DRŽAVNO UREĐENJE: parlamentarna monarhija

GLAVNI GRAD:    Rabat, oko 577.827 stanovnika (2014 god.)

 

MEĐUNARODNA ZRAČNA LUKA: Rabat–Salé Airport

JEZIK: berberski, arapski  (službeni)

 

RELIGIJA: muslimani 98%, kršćani 1.1% (2010)

 

VREMENSKA RAZLIKA: Central  European Time  (Hrvatska 12:00 = Maroko(Rabat) 12:00)

NOVAC: MAD (marokanski dirham); 1 MAD = 100 santima

 

BROJ STANOVNIKA: oko 35.74 milijuna (po popisu stanovništva iz 2017. god)

POVRŠINA: 446.550 km²

 

GEOGRAFSKI POLOŽAJ: Maroko je država u sjeverozapadnoj Africi u regiji poznatoj kao Magreb, na obali Atlantskog oceana i Sredozemnog mora. Graniči na sjeveru sa španjolskim eksklavama Ceuta i Melilla, na istoku i jugoistoku s Alžirom te na jugu s teritorijem Zapadne Sahare koja je trenutno pod marokanskom kontrolom KLIMA: Maroko ima uglavnom sredozemnu klimu, koja u južnome predgorju Atlasa prelazi u stepsku i polupustinjsku. Prosječna je godišnja temperatura na obali 18 °C, na Meseti 19 °C, a u gorju 21 °C; količina oborina na obali je 200 do 550 mm, na Meseti 200 do 400 mm, a na Atlasu i više od 1000 mm. Prema Sahari količina se oborina smanjuje (na južnom predgorju Atlasa manje od 100 mm). Zimi su najviši dijelovi Atlasa pokriveni snijegom. Vegetacija je u sjevernome dijelu Maroka sredozemna, na južnome predgorju Atlasa stepska i polupustinjska, a na najvišim dijelovima Atlasa planinska, odnosno alpska. Na postojanje riječne mreže utječu znatne količine snijega i njegovo ljetno kopnjenje na Atlasu. U Atlantski ocean utječu rijeke Oum er Rbia, Sebou, Tennsift i Dra, a u Sredozemno more Moulouya. Plovna je samo rijeka Sebou u donjem toku. Na južnom predgorju Atlasa i u pustinji razvili su se umjesto trajnih rijeka povremeni tokovi.

 

ELEKTRIČNI NAPON: 220  V

 

DOKUMENTI POTREBNI ZA PUTOVANJE: Za ulazak u Maroko i boravak u Maroku do tri mjeseca, hrvatskim državljanima nije potrebna viza (valjanost putovnice treba biti najmanje šest mjeseci dulja od datuma planiranog izlaska iz zemlje). Granična marokanska policija dužna je ovjeriti putovnicu stranca brojem i žigom ulaska, prigodom prvog ulaska stranca. Stoga je korisno provjeriti jesu li broj i žig ulaska pravilno otisnuti u putovnici jer predstavljaju dokaz zakonitog ulaska u zemlju.

 

ZDRAVSTVO: Cijepljenje nije obvezno, ali se preporuča cijepljenje protiv žute groznice. Preporučamo da se prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int) kao i da prikupite obavijesti o mogućnosti cijepljenja prije odlaska u inozemstvo (HZJZ, http://www.hzjz.hr/).

 

Preporučamo također da na putovanje uzmete priručnu ljekarnu, koja sadrži lijekove koje redovito koristite, kao i lijekove za uobičajene probleme koji se javljaju na putovanjima.

 

TELEFONIRANJE: Pozivni broj zemlje je +212. Mobilne telefonske veze su dobre u urbanim mjestima, no kvaliteta drastično opada u ruralnim područjima. Molimo da za detalje kontaktirate vašeg mobilnog operatera. KREDITNE KARTICE: Kreditne i debitne kartice (Visa, MasterCard, Maestro, AmEx) mogu se koristiti u većim trgovinama, restoranima i hotelima u Keniji, dok mali obrti posluju isključivo s gotovinom, pa je vrijedno nositi gotovinu za manje transakcije u kafićima i tržnicama ili ako putujete u neka od vanjskih ili ruralnih područja NAPOJNICE: nisu obvezne, ali je uobičajeno ostaviti 5% od ukupnog iznosa računa u restoranu ili taxiju, ukoliko ste bili zadovoljni pruženom uslugom

 

SIGURNOST PUTOVANJA: Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u

Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr.

 

Preporučujemo:

 

ODJEĆA: savjetujemo laganu pamučnu odjeću, odjeću za plažu, i vjetrove. Ponesite i zaštitu protiv sunca i vjetra , bez obzira na period godine u kojem putujete. Također preporučamo primjerenu garderobu za razglede vjerskih objekata (pokrivena ramena i duge hlače)

 

HRANA I PIĆE:  Maroko proizvodi veliki izbor mediteranskog voća i povrća, pa čak i ono tropsko. Uobičajena

jela su govedina, koza, ovčetina i janjetina, piletina i plodovi mora, koji služe kao osnova za kuhinju.

 

Karakteristične arome uključuju kiseli krastavac, limun, arganovo ulje, hladno prešano nerafinirano maslinovo ulje

i suho voće. Kao i kod mediteranske kuhinje, osnovni sastojci su pšenica, koja se koristi za kruh i kuskus, te

 

maslinovo ulje i grožđe,koje se jede kao desert.

 

U zemlji se  proizvodi i određena količina vina.

 

Začini se često koriste u marokanskoj hrani. Iako su neki začini prije tisuću godina uvezeni u Maroko preko Arapa, mnogi sastojci - poput šafrana iz Talauina, mente i maslina iz Meknesa, naranča i limuna iz Fesa - domaći su i izvoze se u inozemstvo. Najčešći začini su cimet, kumin, kurkuma, đumbir, paprika, korijander, šafran, indijski oraščić, klinčići, komorač, anis, muškatni oraščić, paprika, kim, crni papar i sjemenke sezama. Za čuvenu marokansku mješavinu začina ras el hanout kombinirano je dvadeset sedam začina.

 

Najčešće bilje u marokanskoj kuhinji su metvicu, peršin, korijander, origano, paprena metvica, majoran, verbena, kadulja i lovor.

Tipični ručak počinje s nizom toplih i hladnih salata, a zatim slijedi tagine ili Dwaz. (nacionalno jelo – složenac koji se priprema pečenjem u keramičkoj posudi). Za formalni obrok se često jede janjetina ili piletina, ili kuskus s mesom i povrćem. Marokanci ili jedu s vilicom, nožem i žlicom ili rukama koristeći kruh kao pribor, ovisno o posluženom jelu. Potrošnja svinjetine i alkohola je rijetka zbog vjerskih ograničenja.

 

Glavna marokansko jela s kojima je većina ljudi upoznata je kuskus.

 

Janjetina se također jako konzumira, a budući da marokanske pasmine ovaca skladište većinu masti u repovima, marokanska janjetina nema oštar okus kakav imaju zapadnjačka janjetina i ovčetina.

 

Budući da se Maroko nalazi na dvije obale, na Atlantiku i Mediteranu, marokanska kuhinja ima bogata jela od plodova mora. Europska srdela konzumira se u velikim količinama. Ostale vrste riba uključuju skušu, inćune, sardine i šuru.

 

Veliki dio dnevnog obroka je kruh. Kruh je u Maroku uglavnom napravljen od durum pšenične krupice poznate kao khobz.

 

Neki od specijaliteta su: bissara – gusta juha od fava graha, začinjena solju, kuminom i čilijem; tagine – jelo kuhano u istoimenoj glinenoj posudi, sastoji se od povrća, mesa, peradi, ili morskih plodova, posluženo sa biljem, začinma, suhim voćem i maslinovim uljem; harira – juha od slanutka i leće, s rajčicom i začinima, može se dodati meso poput piletine ili janjetine; R’fissa - gulaš od leće, piletine, sjemenki piskavice i mješavine začina, poslužuje se povrh isjeckanih palačinki; amelou – gusti i oršasti umak dobiven od badem, meda i arganovog ulja; B’stilla - pečeno punjeno tijesto, često se poslužuje na svadbama i drugim posebnim događanjima. Punila mogu biti janjetina, piletina, riba, golub, bademi i začini poput cimeta i šafrana.

 

KUPOVINA: popularni suveniri: arganovo ulje, babouche papuče, djeballa nošnja, berberske posude, vreće za tržnicu, ras el hanout mješavina začina, vino, mirodije, parfemi, nakit. Veliki broj objekata u većim gradovima posluje od 10 do 18 radnim danom, od 11 do 15 subotom, a nedjeljom skraćeno, dok tržnice i manji lokalni objekti nemaju fiskno radno vrijeme.

 

SEF: Molimo da spremite novac, dokumente i druge vrijednosti u hotelskom ili sobnom sefu, organizator putovanja niti hotel ne preuzima odgovornost za ukradene stvari.

 

NE ZABORAVITE PROVJERITI VALJANOST PUTOVNICE, A PRIJE SVEGA NE ZABORAVITE JE UZETI SA SOBOM!

 

OPĆI UVJETI I UPUTE PRUŽANJA USLUGA PUTOVANJA U PAKET ARANŽMANU – Atlas Plus d.o.o. SASTAVNI SU DIO PROGRAMA.

Cijena

Web stranica obzorputovanja.hr radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »

Obzor putovanja je renomirana turistička agencija, osnovana 1993. godine u cilju pružanja svih turističkih usluga. Ljubazno osoblje svojim će iskustvom i profesionalnošću udovoljiti svim vašim zahtjevima i pružiti vrhunsku, brzu i kompletnu uslugu. Pretražite našu ponudu, nazovite nas ili pošaljite online upit. Obratite nam se s punim povjerenjem.