Ljetovanje

Karpatos

Otok u zagrljaju prirode

Karpatos

Uživajte na prelijepim djevičanskim plažama kao što su Ahata, Kira Panagia i Apella, ili predahnite u jednoj od šarmantnih taverna koje ćete pronaći u malim brdskim selima razasutim po svim dijelovima otoka. Upoznajte Grčku u malom.

Zašto posjetiti Karpatos?

  • jer je na otoku najtradicionalnije i etnološki najznačajnije selo čitave Grčke - Olympos
  • jer još uvijek prkosi izazovu modernog turizma
  • jer vas u slikovitim brdskim selima i na rajskim plažama čekaju taverne s gostoljubivim domaćinima
  • jer vam glavni grad Pigadia nudi pregršt sadržaja
  • jer je destinacija poznata po sportskim aktivnostima na vodi, stijenama i s biciklom

Prosječna temperatura u °C

MJESEC Svibanj Lipanj Srpanj Kolovoz Rujan
DNEVNA TEMPERATURA 25 30 32 33 29
TEMPERATURA MORA 20 23 24 25 24

Upoznaj ljetovališta na Karpatosu

Amoopi

Amopi je zbog svojih brojnih lijepih pješčanošljunčanih plaža najpopularnije ljetovalište mnogih turista koji obilaze ovaj otok. Poseban romantičan ugođaj cijeloj panorami daje bijela crkvica i mali poluotok, koji na sredini zaljeva uranja u more. Gdje su nekada bile oranice seljaka iz Menetesa, danas stoje još uvijek malobrojni hoteli i taverne. Selo je u razvoju i svake godine ima sve bolju turističku ponudu. Mirna i lijepa okolica Amopija prije svega je zanimljiva gostima koji žele uživati u prekrasnim zaljevima. Također je primjerena obiteljima s malom djecom, koja se mogu igrati u plitkom moru. Možemo birati među tri pješčane plaže: Mali Amopi, Veliki Amopi i Kastelia. U Amopiju ima nekoliko taverni s odličnom ponudom domaće hrane i vina, koje zatvaraju oko ponoći.

Pigadia

Pigadia se iz lučice u zaljevu Vronthi razvila u manje turističko središte, puno novih manjih hotela, trgovinica i taverni. Stanovnici Pigadie su ponosni otočani skloni tradiciji. Rado se hvale da je njihova mjesna promenada jedna od najdužih u Egejskom moru. Promenada je posebno živahna navečer, jer su uz nju brojni barovi, klubovi i taverne, a danju se mogu vidjeti brojne ribarske brodice i njihov ponekad iznenađujuću ulov. To je pravo mjesto za one koji traže zabavu, kao i za ostale turiste, jer su otuda najbolje autobusne, brodske i taksi veze s drugim dijelovima otoka.

Kao i u svakom glavnom gradu otoka, tu je također sjedište otočke uprave, policije i pošte, a u mjestu su i banke,ljekarne te na sjevernom kraju još i manja bolnica. Pigadia znači izvori, a svoje ime duguje brojnim izvorima , koji su nekada postojali na ovom području. Pigadia se ponosi kilometar dugom pješčanom plažom uz kristalno čisto more, na kojoj možete uživati, ukoliko niste otišli na neke druge otočke plaže, izlete ili skitnju po otoku.

Afiartis

Seoce Afiartis, iako vrlo maleno, dobro je poznato među ljubiteljima daskanja na vodi. U ljetnim mjesecima tu puše stalni vjetar meltemi, koji predstavlja pravi raj za poklonike toga sporta. Tu je ljeti jedno od najpopularnijih daskarskih centara u Europi.

Preporučeni izleti

Olympos

Olympos je slikovito smješten na padini brda. Bijele, plave i sivkasto smeđe kuće ukrašene balkonima izgrađene su na terasama koje su isprepletene ulicama i stubištima, a na grebenu su nanizane vjetrenjače. S jedne strane padina se spušta od sela prema moru, a na drugoj preko obrađenih terasa prelazi u plodnu dolinu. Stanovnici u svojoj kulturi čuvaju tradicionalne elemente i njeguju narodnu umjetnost. Običaji i navike ostali su nepromijenjeni od 15. stoljeća. Neki vjeruju da stanovnici Olymposa potječu od Dorana, koji su tu živjeli prije tri tisuće godina. Riječi koje upotrebljavaju ti starosjedioci možemo naći u Homerovim djelima. Žene nose tradicionalne nošnje, a neudane djevojke starinski nakit od zlatnika. Kad se djevojke udaju, skidaju zlato i čuvaju ga za svoje kćeri. Iznenadit će vas da usprkos svojoj tradicionalnosti, u selu vlada matriarhat, što je još jedna posebnost sela, kojemu na svijetu nema sličnog.

Informativna cijena: 44 € (ručak nije uključen u cijenu)

Najljepše plaže (achata, kira panagia, kato lakos, apella)

Romantična drvena brodica će vas u prijepodnevnim satima dovesti na istočnu obalu otoka, gdje se u netaknutom krajoliku skrivaju osamljene plaže Achata, Kato Lakos i Kira Panagia. Najljepše plaže na otoku okružuju strme stijene, što im daje još dodatnu čar. Bogata priroda, razvedena obala i kristalno čisto more – sve je kao u bajci. Posebno oduševljene biti će romantične duše i individualisti, koji će se nauživati svježeg zraka i mira. Kapetan će vas odvesti na rajsku plažu Kyra Panagia i osamljenu Kato Lakos. Na Apelli, koja s razlogom glasi za jednu od najljepših plaža Mediterana, kapetan će vam pripremiti grčki ručak sa suvlakijem i grčku salatu. U ritmu valova i grčke glazbe dan ćete završiti na Achati, te se u društvu bogova Heliosa - boga sunca, Poseidona- boga mora i Eola - boga vjetra vratiti natrag u Pigadiu.

Informativna cijena: 36 €

Saria

Želite razgledati lijepe pejzaže i istražiti povijest? Sjeverno od otoka Karpatosa leži nekada naseljeni, a danas napušteni otok Saria zanimljive povijesti i lijepih krajolika. Usidrit ćete se na najljepšoj plaži otoka – Palatia, gdje se možete opustiti i uživati u ljepoti prirode. Odande se već vide prvi povijesni ostaci piratskih naselja i od tuda se kroz klanac penjete na vrh do crkvice Ayios Zacharias. Od crkvice se pruža prekrasan pogled na otok i Egejsko more

Informativna cijena: 44 €

Izlet po južnom dijelu otoka

Ujutro se preko Pigadije uspinjete do brdskih sela, gdje ćete pogledati Aperi, nekadašnje središte otoka, i tradicionalno opremljenu kuću. Put se nastavlja na zapadnu obalu otoka, do prijatnog Lefk osa, gdje ćete na bijeloj pješčanoj plaže imati vremena za odmor ili kupanje. Vraćate se uz zapadnu obalu, gdje ćete se u tipičnoj taverni okrijepiti grčkim ručkom. Posjetit ćete spomenik palim ribarima u Finikiju i staru crkvicu sv. Sofi je u Arkasi, a turu završavate u slikovitom brdskom mjestašcu Menetesu. Tijekom izleta neprestano vas prate prekrasni krajolici Karpatosa.

Informativna cijena: 44 €

Web stranica obzorputovanja.hr radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »

Obzor putovanja je renomirana turistička agencija, osnovana 1993. godine u cilju pružanja svih turističkih usluga. Ljubazno osoblje svojim će iskustvom i profesionalnošću udovoljiti svim vašim zahtjevima i pružiti vrhunsku, brzu i kompletnu uslugu. Pretražite našu ponudu, nazovite nas ili pošaljite online upit. Obratite nam se s punim povjerenjem.